T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİTLİS / MUTKİ - Mutki İmam Hatip Ortaokulu

Haberler

May

Okulumuz LGS için hazır. Öğrencilerimiz 20 Haziran 2020 tarihinde kendi okullarında LGS ye girecek. Ayrıntılı bilgi için lütfen aşağıdaki videoyu izleyiniz.

Mrt

Mrt

Doğal Afetler hakkında bilgilendirme ve Deprem Tatbikatı  öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve çalışanlarımızın katılımı ile gerçekleştirildi.
Deprem anında yapılması gereken cenin pozisyonu koruma hareketi sınıf ortamında tekrar edildi. Acil çıkış alanları kullanıldı, tatbikat sonrası toplanma alanında liste kontrolleri yapılarak eğitim – öğretime devam edildi.

Mrt

Okulumuzda uygun alanlara öğrencilerimize  hem milli ve manevi değerlerimizi  hem de ahlaki değerlerimizi hatırlatacak çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilerimizin akademik başarının yanında yüreklerine hitap edebilmeyi ve gözlerinin değdiği her ortamın eğitime dönüşmesini önemsiyoruz. Emeği geçen Öğretmenimize teşekkür ederiz..

Mrt

"BENİMDE BİR KİTABIM VAR PROJESİNDE ORTAOKULLAR ARASINDA OKULUMUZ  ÖĞRENCİSİ YELİZ KARTAL İLÇE 2. OLDU.  ÖĞRETMENLERİMİZİ VE ÖĞRENCİMİZİ GÖNÜLDEN TEBRİK EDER BAŞARILARININ DEVAMINI DİLERİZ..

Şbt

Okulumuzda Verem Hastalığı,  Korona virüsü ile ilgili bilgilendirici seminer gerçekleştirildi. Son zamanlarda etkisi artan Korona Virüsünden korunma yolları öğrencilere yetkili kişiler tarafından aktarıldı. 

İnsanların sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri de veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denir. Bulaşıcı bir hastalık olan verem mikrobunu Robert Koch adında bir Alman doktoru bulmuştur. Onun için verem mikrobuna Koch Basili de denir. Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olur.

VEREM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ; Genel yakınmalar: Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi. Solunum sistemi yakınmaları: Öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır.

Gırtlak veremi ses kısıklığı yapabilir. Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir (lenf bezi büyümesi, idrarda kan, eklemde şişlik vb.). İki- üç haftadan uzun süren ve non-spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir.

VEREMİN TEDAVİSİ; Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Dispanseri Birimlerinde (VSD) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle iki ay 4 farklı ilaçla ve dört ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz verilir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler.

Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin veya başka bir görevlinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Tedavinin dispanserde ya da hastanede başlanması gerekir. Aylık takiplerinin de dispanserde yapılması uygundur. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir.

Ock

Okul öğretmenlerine protokol veya resmi yazışma kuralları ile ilgili Rehber Öğretmen Ceren BAKIR tarafından seminer gerçekleştirildi.

Ock

"Ben Öğretmen Olsaydım" adlı etkinlik yapılarak öğrencilerde farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Kimi öğrenci yazdığı yazıyı okudu, kimi öğrenci de öğretmenin yerine ders işleyerek öğretmenlik duygusunu hem yaşadılar hem de arkadaşlarına yaşatmaya çalıştılar.  Böylece öğrencilerimiz empati kurarak öğretmenliğin güzel, zor, fedakar ve yorucu yönlerini görme fırsatı buldular.